Korte meditatie

aap 1.png

Bepaal van te voren hoe lang je wilt zitten. Je kunt bijvoorbeeld met 5 minuten beginnen en dan opbouwen tot 10, misschien 20 minuten. Gebruik een timer. Op den duur vind je het misschien prettig om nog langer te zitten.

Ga zitten met een rechte rug op een kussen, stoel, of bed.

Neem rustig de tijd om te voelen hoe je erbij zit. Hoe maak je contact maakt je stoel, het bed of je kussen ? Neem dan geluiden om je heen waar. ‘Zoem niet in’ op geluiden, merk alleen op welke je gehoor bereiken. Je kunt nu je aandacht naar gevoelens in je lichaam brengen. Probeer die gevoelens, eens te voelen, precies zoals ze zijn; als sensaties in je lichaam. Zoem hier wel op in neem ze waar. Na enkele minuten verplaats je je aandacht naar je adem. Laat je adem vanzelf gaan. Probeer je hem te volgen bij je neusgaten. De hele stroom in, het keerpunt en de hele stroom weer uit.

Je wordt af en toe vast afgeleid door gedachten. Je kunt daar niets aan doen. Stel je eigen brein voor als een ‘gedachtenfabriekje’ Die fabriek maakt jouw gedachten, of je nu wilt of niet. Probeer er alleen, net als bij de geluiden niet op in te zoemen en besef dat ze komen en altijd weer gaan. Merk ze gewoon op (‘hey een gedachte’/ ‘hey ik denk nu weer’) Wijs jezelf dan nooit af. Breng je aandacht gewoon weer terug naar je ademhaling. Je kunt er een spelletje van maken:
Zoem in op je adem en probeer nu je eerstvolgende gedachte op te merken. Feliciteer jezelf wanneer je dit merkt en ga weer rustig terug naar je adem. Doe dit steeds opnieuw. Op den duur worden de periodes misschien steeds langer, maar maak hier geen doel van op zich. Gewoon doorgaan. Zijn de periodes van ademfocus kort, dan zijn ze kort, zijn ze lang dan zijn ze lang. Accepteer dit, het is okee.

Adem aan het einde wat dieper in en uit. Open je ogen en ga door met leven of ga lekker slapen ;o).

Wieger